De la ruïna a àtic lluminós al centre de Barcelona


Els amants de la decoració tenen poders especials. Són capaços d’imaginar les infinites possibilitats i les joies ocultes en els habitatges més deteriorats. On molts només aprecien espais tancats i foscor, ells veuen llum i amplitud. Intueixen màgia on molts només som capaços de veure ruïna.

Aquest apartament és un exemple del que un bon professional de l’interiorisme pot arribar a fer. Des de l’estudi de CaSA, Matteo Colombo i Andrea Serboli s’han encarregat de la reforma integral d’un pis molt deteriorat en una zona privilegiada, al mateix centre de la ciutat, fins a convertir-lo en un refugi únic tant per la seva ubicació com pels seus interiors: lluminosos, vitalistes, amb elements naturals… La màgia dels bons professionals és aquesta: fer possible el que semblava impossible.

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

En el sisè pis d’un magne edifici d’estil modernista del centre de Barcelona, ​​entre Plaça Catalunya i Plaça Universitat, es troba aquest pis de 170m² + 10m² de terrassa  que, originàriament, presentava un estat totalment ruïnós i una molt mala distribució. “Pertany a una finca règia, però és un afegit dels anys ’60, i no tenia peces originals que es poguessin conservar o rescatar: sòls, sostres, motllures, portes, finestres…

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

L’encàrrec que van rebre aquests professionals era molt clar: convertir-lo en un atractiu apartament de vacances. “Els propietaris van venir amb un pressupost tancat i un projecte de màxims molt poc ambiciós. Nosaltres vam apostar per canviar completament la distribució, demolir-ho tot, canviar totes les superfícies, reobrir la terrassa, i tot dins del pressupost que el nostre client tenia pensat. ”

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

Economitzant en elements grans s’ha pogut destinar part del pressupost a desenvolupar detalls que fan la diferència. Tal i com ens expliquen, es van triar “materials senzills i econòmics en totes les grans superfícies, com les rajoles de la terrassa i la zona de relax, o les rajoles ceràmiques dels banys. Aquestes, per exemple, són de 20×20 amb un pretall que simula les de 10×10. Això crea un estalvi considerable en hores de mà d’obra.”

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

També s’ha creat un nou espai, concebut per relaxar-se, i que serveix de punt d’unió entre l’interior i l’exterior de la casa. “Hem optat per fer d’obra molts elements de mobiliari fix, estalviant en mobles i integrant-los perfectament en l’arquitectura, com és el cas del seient d’obra de la zona relax.” Els coixins d’aquest racó s’han fet a mida amb teles japoneses.

7

L’antiga terrassa amb tancaments d’alumini és ara un espai obert que s’integra al saló. El paviment s’ha elevat perquè les dues zones estiguin al mateix nivell.

“La terrassa, de només 10m2, es va ampliar visualment utilitzant rajoles de terracota que també s’han fet servir per cobrir el paviment de l’interior i dels seients, creant un divan a la finestra. Sempre amb la intenció d’unificar interior i exterior, es van fer passar els llistons de fusta des de la paret interior (on formen una llibreria) pel sostre, fins a la pèrgola de la terrassa i fins a la nova jardinera, que és la base del banc de la taula, i que ajuda a què les plantes s’hi puguin enfilar.”

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

A l’altra banda de la sala, una barra s’estén fins a l’exterior fins a esdevenir la taula de la terrassa. Dissenyada pels autors del projecte, passa a través de la finestra amb forma d’arc. “Aquesta finestra, anteriorment tapiada, està feta a mida i com és pivotant deixa apreciar l’arc complet tant quan està oberta com quan es tanca.”

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

Després de la reforma i del canvi en la distribució dels espais, la zona de dia és generosa i extremadament lluminosa. Per aconseguir la màxima amplitud, una de les solucions que es van prendre va ser integrar la cuina al gran saló. Això també va implicar guanyar un espai per a una habitació extra. Els seients de la sala d’estar i la taula auxiliar són de la firma barcelonina Lobster’s Day.

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

L’illa de cuina, precisament, està pensada per cuinar de cara a la sala d’estar i s’allarga fins a esdevenir una taula per a sis comensals. El mobiliari és d’Ikea. El llum de suspensió que il·lumina aquesta zona s’anomena Line i és de Cronek. La paret de rajola unifica visualment la cuina i la barra, mentre que el volum que les separa acull una xemeneia de gas, el model Bell Small 3 de Bellfire.

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

També s’han fet a mida les estructures de tub blanc, una constant en aquesta reforma, que es combinen amb superfícies de Compac. A més de delinear la taula de la terrassa i la barra, s’han utilitzat a l’illa de la cuina, a la zona de l’entrada i a tots els banys.

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

Accedim a la zona de nit a través d’una gran porta pivotant de fusta. La simplicitat és la clau de tots els dormitoris que, al mateix temps, compten amb tota mena de detalls. Alguns dels materials també serveixen per trencar amb el blanc absolut que domina tot l’apartament: el microciment lleuger de color gris mat per al paviment, la fusta natural i l’ús de colors diferents en cada bany, a més de cert toc al passadís.

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

El primer dels dormitoris és el més reduït i és l’únic que no compta amb bany propi. Els seus usuaris poden utilitzar el bany comú, decorat amb rajoles de color blau i notes de groc, i amb sortida a un petit pati. Sobre els llits i a l’entrada, els interioristes han triat col·locar obres de l’artista holandès Sigrid Calon.

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

Els banys en suite (amb excepció dels lavabos) s’han obert als dormitoris, ampliant els espais. Això s’ha aconseguit dissenyant unes estructures blanques de tub de ferro fi que fan de moble del rentamans, de tovalloler i porten fins al mirall.

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

El brief demandava quatre dormitoris dobles i almenys tres banys, encara que al final se’n van aconseguir quatre, dels quals tres són en-suite. Els banys tenen llum natural i el color dels seus revestiments ceràmics (amb borada a contrast) és l’element decoratiu que distingeix cada dormitori.

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

Les dutxes queden a la vista, només separades per una mampara de vidre. També destaca la disposició dels rentamans d’alguns banys: muntats sobre unes estructures de tub blanc i, d’aquesta manera, deixen un espai de pas més ample.

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

Àtic Rocha a Barcelona, de CaSA (Matteo Colombo i Andrea Serboli)

Fotografies del projecte acabat: Roberto Ruiz

 

+ No hi ha comentaris

Afegeix-hi el teu