Reforma a l’Eixample: una joia en busca de la llum


Ja coneixem de sobres les meravelles que amaga l’Eixample de Barcelona. Com els seus pisos de somni amb sostres alts, però que sovint cal reformar perquè la distribució inicial no respon a les necessitats actuals. Si abans les habitacions eren petites ara prioritzem tenir-ne menys però sí més grans. Les cuines també demanen més metres. I preferim tirar envans i deixar que les zones flueixin en comptes de tenir un seguit de microhabitacions.

L’estudi FFWD Arquitectes, que integren Laia Guardiola Raventós i David Benito Cortázar, ha dut a terme la reforma integral d’un d’aquests pisos, a la zona de Sagrada Família. Un pis ple de petites estances però amb veritables joies: paviments hidràulics, sostres amb motllures centrals i perimetrals, fusteries de fusta de pi amb artesonats, i uns sostres de 350 cm. Fins i tot amb una llar de foc!

FFWD Arquitectos  - Reforma d'un pis a l'Eixample de Barcelona - RUUM

La qüestió fonamental en aquest tipus de reformes es trobar l’equilibri entre l’essència original de l’espai i aconseguir una nova distribució que faci arribar el màxim de llum natural a la part més interior de l’habitatge.

FFWD Arquitectos  - Reforma d'un pis a l'Eixample de Barcelona - RUUM

La solució que ha trobat l’equip de FFWD Arquitectes ha consistit en crear un nou espai a la part més interior que funciona com a sala d’estar i a partir del qual s’articula la resta d’estàncies. Aquesta gran zona inclou també el menjador i es connecta visualment amb la cuina a través d’unes finestres en guillotina.

FFWD Arquitectos  - Reforma d'un pis a l'Eixample de Barcelona - RUUM

Quant a les habitacions, disposa d’un dormitori principal amb vestidor i bany, a banda de conservar-se dues habitacions originals, que ara funcionen com a estudi i segon dormitori.

FFWD Arquitectos  - Reforma d'un pis a l'Eixample de Barcelona - RUUM

FFWD Arquitectos  - Reforma d'un pis a l'Eixample de Barcelona - RUUM

Les petites grans joies

El paviment hidràulic s’ha mantingut allà on ha estat possible. El que estava en mal estat s’ha substituït per un parquet tipus chevron de roure envellit.

FFWD Arquitectos  - Reforma d'un pis a l'Eixample de Barcelona - RUUM

A les parets del bany principal i de la cuina s’ha col·locat la sèrie Azulej, dissenyada per Patricia Urquiola per a Mutina, “unes rajoles de gres porcel·lànic que fan una reinterpretació i actualització del llenguatge dels paviments hidràulics tradicionals”, expliquen els arquitectes.

FFWD Arquitectos  - Reforma d'un pis a l'Eixample de Barcelona - RUUMTambé s’han conservat les altures de sostres originals, i en els casos en què ha estat necessari, fins i tot s’han reproduït els falsos sostres originals, amb les seves motllures i rosetons.

FFWD Arquitectos  - Reforma d'un pis a l'Eixample de Barcelona - RUUM

El mobiliari és un altre dels encerts del projecte. S’han escollit peces dels anys 50, que es combinen amb d’altres d’influències nòrdiques, contemporànies, cadires dels Eames i mobles vintage d’herència familiar.

FFWD Arquitectos  - Reforma d'un pis a l'Eixample de Barcelona - RUUM

La terrassa: el colofó de la reforma

FFWD Arquitectes també s’ha encarregat de l’enjardinament de la terrassa de 30 metres quadrats. El principal problema era que, en aquesta illa de l’Eixample, travessada per un passatge residencial, l’espai no quedava del tot exposat al sol i tenir privacitat era complicat.

FFWD Arquitectos  - Reforma d'un pis a l'Eixample de Barcelona - RUUM

Els arquitectes han aconseguit crear una sala d’estar i un menjador cobert per una pèrgola feta amb fusta laminada de pi. En paraules dels arquitectes, “Ambdós espais es connecten amb la instal·lació d’un sistema de persianes alacantines que es fixen a les bigues del porxo i la pèrgola i construeixen un espai cobert que protegeix la terrassa de la incidència solar directa i de les mirades indiscretes dels veïns. Les persianes alacantines de fusta de pi filtren i tamisen la llum sense obstruir totalment les relacions visuals cap a l’exterior, i permeten un control solar variable al llarg del dia i les estacions de l’any, ja que poden despenjar-se de la pèrgola i tancar total o parcialment el porxo, enrotllant-se a sota del ràfec.

FFWD Arquitectos  - Reforma d'un pis a l'Eixample de Barcelona - RUUM

L’enjardinament de l’espai s’ha fet amb jardineres aïllades, aixecades del paviment amb peus ceràmics que permeten la  neteja i circulació de l’aigua. S’han construït dos àrees d’enjardinament lineal paral·leles al tancament perimetral de vímet. A la zona de menjador s’hi combinen plantes baixes amb trepadores que colonitzaran la pèrgola i proporcionaran ombra. La zona més oberta i assolellada de la terrassa s’ha resolt amb una sèrie de jardineres aïllades de diverses mides i formes on s’han plantat petits arbres i arbustos de floració i fruits variables al llarg de l’any: magnòlia, gardènia, arboç i ficus.

Fotografies: David Benito Cortázar

PROJECTE

Arquitectura i interiorisme: FFWD Arquitectes (Laia Guardiola Raventós i David Benito Cortázar)

Projecte de jardineria i execució: Esverd Jardineria

Fusteria i tancaments: Bledeco Decoració.

 

+ No hi ha comentaris

Afegeix el teu